Одржан Први српски геодетски конгрес

У београдском Сава Центру у периоду од 1. до 3. децембра 2011. године одржан је Први српски геодетски конгрес, који је имао карактер међународне научне конференције. Конгрес је организован од стране Републичког геодетског завода под покровитељством Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Владе Републике Србије.

 

Свечаном отварању конгреса присуствовао је и ресорни министар Оливер Дулић који је у име Владе Републике Србије и своје лично име поздравио окупљене. Министар Оливер Дулић истакао је значај својинске евиденције, те је нагласио да су један од стубова државне управе поуздане информације о власништву и квалитетне геоинформације.

 

Током свечаног отварања поред министра присутнима су се обратили директор локалне канцеларије Светске банке Лоуп Брефорт, извршни директор EuroGeographics-а Даве Ловелл и председник Организационог одбора Ненад Тесла, директор Републичког геодетског завода. Тесла је нагласио да ће током конгреса бити представљена најсавременија достигнућа геодетске науке и струке у Србији, као и да ће се са најширом иностраном и домаћом научном и стручном јавношћу разменити знања и искуства кроз пет тематских целина:

•ГНСС („Глобални навигациони сателитски систем“) технологије
•ИНСПИРЕ
•Процена и управљање непокретностима
•3Д катастар
•Даљинска детекција у функцији регионалног развоја

 

Први српски геодетски конгрес организован је као увертира пред врло значајан јубилеј „175 година геодетске делатности у Србији 1837-2012“. Током научне конфреренције представљено је преко 70 радова, од којих су половина били дело геодетских стручњака из иностранства. Током три дана трајања конгреса геодете из Србије имале су прилику да размене искуства из области глобалних навигационих сателитских система, даљинске детекције, масовне процене и 3Д катастра са колегама из Шведске, Норвешке, Немачке, Француске, Аустрије, Бразила, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Бугарске...

 

У оквиру конгреса одржана је и Међународна научна конференција.

 

Учесници су имали прилику да се током трајања конгреса упознају са актуелним пројектима и достигнућима из области геодезије како у земљи, тако и у свету.

 

На конгресу су такође активно учешће узели представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске. Пред еминентним аудиторијем, су изложили 3 реферата на теме: Катастар непокретности Републике Српске, Позициони сyстем Републике Српске – СРПОС и Инфраструктура геопросторних података Републике Српске.

 

Конгрес је имао више од 400 учесника из 23 земље.

 

Презентовано је 77 реферата који су покрили свих пет тематских области.

 

Конгрес је у потпуности оправдао очекивања и организатор је добио највише оцене од свих учесника скупа.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h