INSPIRE

INSPIRE (INfrastructure for SPatial InfoRmation in the European Community - инфраструктура за просторне информације у Европској заједници) је директива 2007/2/ЕЦ Европског парламента и Савјета Европске уније од 14. марта 2007. године.

 

INSPIRE директиву је предложила Европска комисија у јулу 2004 ради успостављања правног оквира за оснивање и рад инфраструктуре за просторне информације у Европској заједници. Сврха такве инфраструктуре је да подржи формулисање, имплементације, мониторинг и евалуацији политике Заједнице и активности које могу имати директан или индиректан утицај на животну средину на различитим нивоима државне власти, европске, националне и локалне.

 

INSPIRE треба да се заснива на инфраструктури за просторне информације које су креиране и одржаване од стране држава чланица. Компоненте ових инфраструктура обухватају: метаподаци, просторне теме података (као што је описано у анексима I, II, III Директиве), услуге просторних података, мрежне услуге и технологије, споразуме о размјени података и сервиса за дијељење, приступ и кориштење, координација и мониторинг механизама, процеса и процедура.

 

Водећи принципи INSPIRE су да инфраструктура просторних информација у државама чланицама треба да буде дизајнирана тако да обезбиједи да су чувани просторни подаци, доступни и да се одржавају на одговарајућем нивоу, да је могуће комбиновати просторне податке и услуге из различитих извора преко заједнице и на конзистентан начин и дијелити их између више корисника и апликација; да је могуће да се просторни подаци прикупљени на једном нивоу јавне власти да дијеле између свих различитих нивоа власти, да су просторни подаци и сервиси доступни под условима који не ограничавају њихову широку употребу, да их је лако открити и наћи, како би се лакше процијенила погодност употребе за своје сврхе и да знају услове који важе за њихову употребу.

 

Текст INSPIRE директиве је доступан преко INSPIRE сајта (http://www.ec-gis.org/inspire). Директива идентификује шта треба да се постигне, а чланице имају двије године од дана доношења, да ставе на снагу и ускладе национално законодавство, прописе и административне процедуре које дефинишу како ће договорени циљеви бити испуњени, узимајући у обзир специфичну ситуацију сваке чланице државе.

 

Основни циљ увођења инфраструткуре просторних података је да охрабри повећану сарадњу у оквиру сектора за геоподатке. Основни принципи су да посао треба да подржи развој приватног сектора, допринесе развоју е-Владе, омогући адаптацију на нове предуслове, буде управљан захтјевима корисника и буде базиран на добро развијеној координацији између различитих страна.Овај посао је такође дио имплементације директиве Европске Уније - INSPIRE.

 

Визија је да организације које користе геоподатке у својим активностима могу:
1. Да обезбиједе већу друштвену корист кроз националну инфраструктуру геоподатака, базирану на сарадњи између агенција и на најмањој могућој цијени.
2. Повежу изворе података у мрежу и обезбиједе њихову доступност кроз добро креиране сервисе са информацијама о садржају података.
3. Да администрацији јавних сектора, компанијама и грађанима обезбиједе сервисе и задовоље захтјеве на локалном, регионалном, националном, европском и глобалном нивоу.

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h