Основно о ИГПРС

 

Инфраструктура Геопросторних Података Републике Српске

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске као надлежна установа за производњу, чување, размјену и дистрибуцију највећег дијела просторних података за подручје Републике Српске, међу којима су катастарски подаци сигурно најзначајнији, је у складу са законским овлашћењима и припадајућем мјесту у овој области преузела улогу носиоца и интегратора у области изградње ИнфраструктуреГеопросторних Података Републике Српске (ИГПРС).

 

Термин инфраструктура просторних података (Spatial Data Infrastructure -SDI) се користи да означи основни скуп технологија, смјерница и институционалних споразума у омогућавању доступности и приступа просторним подацима, а самим тим и подацима катастра. ИГПРС дефинише основе за налажење и процјену просторних података, као и апликације за све кориснике и добављаче података на свим нивоима власти, комерцијалног сектора, непрофитних организација, научних институција као и за ширу јавност.

 

Циљ изградње инфраструктуре просторних података је третирање производње, управљања, дистрибуције и кориштења просторних података (података о геометрији елемената простора, тематском садржају и власништву) као инфраструктуру (путеве, телекомуникационе везе, итд.). Инфраструктура се дефинише као темељ или базични оквир (система, организације…), односно базични структурни темељ друштва или организације на којем се друге компоненте базирају. Она је јавно добро. Будући да су просторни подаци у надлежности Управе веома важан ресурс, који представља основу у реализацији оваквих система, потребно је створити такво окружење које ће олакшати све видове активности везане за овакву врсту података.

 

ИГПРС обухвата много више од простог скупа података или базе података. ИГПРС садржи податке о простору и припадајуће атрибуте, који укључују и власничке податке, потребну документацију о подацима (метаподатке), начине за налажење, визуелизацију и процјену података (каталози и Wеб мапирање), као и одређене методе за приступ просторним подацима. Осим овога требају постојати и други сервиси и апликације који требају пружити подршку кориштењу података. Да би СДИ био потпуно функционалан морају постојати и организациони споразуми неопходни за његову координацију и администрацију на локалном, ентитетском, националном и интернационалном нивоу. СДИ концепти не укључују описе основних скупова података нити апликација развијених на њима, већ обезбјеђују идеално окружење за повезивање апликација са подацима - ови концепти утичу на креирање скупова података и конструисање апликација кроз минималан одговарајући скуп стандарда и политика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h