ГЕОПОРТАЛ

Геопортал представља циљно мјесто за приказ геопросторних податка, њихов преглед, измјену и претрагу. Геопортал апликација Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове је израђен на начин да са једне стране, кроз сервисе и апликације омогућава презентацију, дистрибуцију и наплату дистрибуираних података из надлежности Управе, а са друге стране да обезбиједи интероперабилност са подацима других институција Републике Српске који заједно са подацима Управе чине ИГПРС, а све у складу са INSPIRE директивом и другим међународним стандардима у овој области.

У оквиру Геопортала доступни су мреЖни сервиси и технологије (проналаЖење, преглед, преузимање, трансформација, повезивање).

Геопортал

 

e-Катастар

е- КАТАСТАР је апликација за преглед катастарских података путем интернета (ГЕОПОРТАЛА Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске).

Сви подаци презентовани на овом мјесту су незванични и не могу се користити ни за какве личне или пословне потребе или намјене.

е-Катастар

 

Каталог Метаподатака

Каталог Метаподатака је веб апликација чији главни циљ је преглед и креирање метаподатака у складу са INSPIRE директивом (2007/2/ЕЦ)1 и INSPIRE Metadata Regulation (1205/2008)2. Каталог Метаподатака омогућава опис скупа просторних података или простроних сервиса у складу са стандардима ИСО 19115:2003 и ИСО 19119:2005иии. 

Метаподаци се односе на атрибутивне податке који описују просторне скупове података. Метаподаци омогућавају кориснику или информационом систему да приступе и процијене да ли су тражени подаци погодни за жељено кориштење.

Метаподаци описују дјелокруг изабране материје, одговорну организацију, метод класификације, кључну ријеч, географску позицију, квалитет и ваљаност, услове и ограничења за јавни приступ и остале аспекте у вези употребљивости података. Метаподаци могу се подијелити у опште описне метаподатке, који су корисни када претражујемо ресурсе и производе у вези геоинформација, и детаљне метаподатке који омогућавају ближу процјену података и производа.

Метаподаци су корисни за механизме проналажења и пружања информација о просторним подацима и сервисима, истовремено провајдерима и корисницима тих података. Постоје следећи нивои метаподатака:
·Проналажење: Који извори података садрже тражене информације?
Омогућава корисницима да претраже и нађу информације о доступним темама, тематске категорије, кључне ријечи, географску локацију, покривеност подацима.
·Истраживање (или процјена): Може ли се пронаћи права информација унутар извора да одговара потребама?
·Експлоатација (кориштење и приступ): Како се може приступити извору података и користити? То је много детаљнији опис података неопходних за употребу геоподатака, нарочито о квалитету, условима и ограничењима, структури (модел података и ријечник).

Каталог Метаподатака

 

Каталог Објеката

Каталог објеката служи као садржај за типове објеката или класа који се могу пронаћи на Геопорталу. У оквиру каталага објеката може се извршити претрага и приступ подацима које поседује Републичка управа за геодетске и имовинске правне послове.

Каталог Објеката

 

ГЕОПОРТАЛИ

 

Геопортал - INSPIRE

Геопортал - Србија

Геопортал - Хрватска

Геопортал - Словенија
Геопортал - Немачка

Геопортал - Шведска

Геопортал - Француска

Геопортал - Пољска
FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h