ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ОБИМ ТРЖИШТА НЕПОКРЕТНОСТИ СМАЊЕН ЗА 40 ОДСТО

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) редовно информише јавност о кретању цијена на тржишту непокретности путем Годишњих извјештаја из Регистра цијена непокретности, али због повећаног интересовања медија, грађана, привредних и пословних субјеката за поузданим подацима са тржишта непокретности у периоду пандемије изазване вирусом COVID-19, РУГИПП је израдила Полугодишњи извјештај о тржишту непокретности са освртом на период ванредног стања како би се добила свеобухватна слика о кретањима на тржишту непокретности у периоду проглашеног ванредног стања од 3. априла до 23. маја 2020. године.

У наведеном периоду у Републици Српској обим тржишта непокретности смањен је за 40 одсто, а највише се прометовало пољопривредним земљиштем (30%), а затим становима (22%) у односу на укупан број прометованих непокретности.

Највише купопродајних уговора забиљежено је у Бијељини и Бањалуци, а највише прометованих непокретности забиљежено је у Лакташима.
Укупна сума цијена непокретности остварених у купопродајним уговорима регистрованим у Регистру цијена непокретности за период 01.01. – 30.06.2020. године износи 239.388.240,36КМ, те је за 47.266.817,80 КМ мања од укупне суме цијена непокретности регистрованих у истом периоду 2019. године.

У априлу 2020.године регистровано је готово 60% мање купопродајних уговора у односу на април 2019. године.

У наредним мјесецима забиљежен је раст предаје захтјева за промјену уписа права власништва у евиденцијама РУГИПП-а, тако да је у јуну 2020.године регистровано 7% више купопродајних уговора него у истом периоду прошле године.Цијене непокретности се нису мијењале.

Од почетка оснивања Регистра цијена непокретности Републике Српске, тј. у периоду 01. 01. 2017. год. – 30.06. 2020. год. забиљежен је промет од преко 2 000 000 000 КМ.
У складу са чланом 21. Закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, а уз подршку шведског донаторског Пројекта за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини -ЦИЛАП, почетком јануара 2017. године РУГИПП је почела са евидентирањем уговора о купопродаји непокретности на територији цијеле Републике Српске и уносом истих у систем Регистра цијена непокретности (РЦН).

РЦН обезбjеђује податке са тржишта непокретности, а један такав - јавно доступан и свеобухватни регистар био је неопходан Републици Српској како би се тржиште непокретности развијало на начин да омогућава да тржишне силе утичу на формирање цијена. Тиме је олакшано пословање свих који су директно или индиректно везани за послове са непокретностима, директне стране и домаће инвестиције не заобилазе сектор непокретности и стварају се услови који гарантују сигурност учесницима на тржишту. РЦН је само дио унапређења административног система за управљање непокретностима. Читав систем мора тежити комуникацији свих учесника и њихових база података, прикупљању података на једном месту, њиховој једностaвности, ажурности и употребљивости у различите сврхе. Изграђени систем РЦН има капацитет да обезбједи свеобухватно прикупљање, чување и дистрибуцију података са тржишта непокретности за различите намјене, учеснике на тржишту и друге заинтересоване.

Основни циљ успостављања и вођења РЦН је планско праћење цијена и анализа тржишта непокретности, а како би сви актери, те инвеститори на тржишту непокретности Републике Српске имали лако доступне податке о цијенама и другим карактеристикама непокретности на различитим локацијама и временским периодима. Транспарентност и доступност података регистра пружа могућност развоја тржишта непокретности, те формирање реалних цијена на основу закона понуде и потражње.

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h