ИМПУЛС ПРОЈЕКАТ ПРЕДСТАВЉЕН НА ГОДИШЊОЈ „ИНСПАЈЕР“ КОНФЕРЕНЦИЈИ

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић и помоћник директора за геоинформационе технологије Велибор Витор учествовали су од 4. до 8. септембра 2017. године у Келу у Њемачкој и Стразбуру у Француској на годишњој Инспајер /INSPIRE/ конференцији о теми  "Размишљања о инфраструктури  геопросторних података у оквиру дигиталне Европе".

 

На конференцији је, између осталог, представљен и пројекат ИМПУЛС који реализује и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, а који се односи на успостављање националних инфраструктура геопросторних података као оквира за кориштење географских и просторних података у служби друштвеног и економског развоја.

 

Током Инспајер конференције одржан је и радни састанак Управног одбора ИМПУЛС пројекта на коме је анализиран тренутни статус и план активности за наредних девет мјесеци земаља Западног Балкана које реализују овај пројекат у сарадњи и уз финансијску помоћ Владе Шведске.

 

Осим о ИМПУЛС пројекту, на овогодишњој Инспајер конференцији било је ријечи о десетогодишњим напорима земаља Европске Уније  у  стварању европског оквира дигиталне  инфраструктуре  и ефикасном кориштењу података из области као што су заштита животне средине, е-влада, саобраћај, пољопривреда, регионални развој,  енергетика, здравство, заштита и безбједност, научна истраживања, е-трговина и слично.


Конференцију, у виду дводневне радионице  у  Келу у  Њемачкој и тродневних тематских сесија у Стразбуру у Француској, су заједнички организовали Европска комисија и владе Њемачке и Француске.

 

На конференцији је учествовало више од хиљаду учесника из области политике, јавног и приватног сектора, произвођача и корисника геопросторних података, услуга и апликација, као и експерата из различитих области и студената.

 

Датум објаве: 08.09.2017. године

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h