БАЊАЛУКА ДОБИЈА ДИГИТАЛИЗОВАНИ АДРЕСНИ РЕГИСТАР

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић потписали су 4. јула 2017. године у Бањалуци споразум о успостављању новог дигитализованог адресног регистра за град Бањалуку. 


Потписивању споразума присуствовао је амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг јер је успостављање адресних регистара појединачно за јединице локалне самоуправе и централног адресног регистра који ће водити Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове омогућено захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације у БиХ „ЦИЛАП“.


На конференцији за новинаре, након свечаности потписивања споразума директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић рекао је да је Бањалука двадесетседма локална заједница у Српској, која би до краја године требало да успостави нови адресни регистар у дигиталном облику.


“Нове адересне регистре у Републици Српској до сада су успоставиле општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Источни Стари Град”, рекао је Комљеновић и додао да су нови адресни регистри од великог значаја за грађане и службе које пружају различите услуге грађанима.


Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је изразио задовољство што се Бањалука придружила овом пројекту истичући да адресни регистар са прегледом становништва, стамбено-пословних објеката и адреса - представља базу за низ других активности, од просторног планирања, преко утврђивања могућности и потреба образовне и здравствене мреже, па до онога што Град очекује у наредном периоду, а то је преузимање и наплата пореза на непокретности.


"Ово је тек један детаљ у нашој комуникацији са Управом, јер за низ наших послова све њихове базе су од изузетне важности и врло често одређују и темпо рјешавања послова", рекао је Радојичић.


Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг је рекао да је поносан што је био свједок потписивања споразума, који је дио великог пројекта у области земљишне администрације у БиХ подржаног од Шведске у укупној вриједности од 12 милиона КМ.


"Пројекат ће имати значајан утицај на грађане, олакшаће им живот и унаприједити рад администрације", истакао је Хагелберг.


Адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката у локалним заједницама у Републици Српској, а захваљујући овој евиденцији у локалним заједницама више неће бити адреса са кућним ознакама бб које према законским одредбама и не би требале да постоје.


Адресe су до сада биле евидентиране у аналогном облику, а предност новог адресног регистра је то што је у дигиталном облику и користи техничке податке дигиталног катастарског плана и ортофотограметријских снимака.

Може се рећи да ће нови адресни регистар олакшати процедуре пријаве и одјаве пребивалишта, доставу поште, интервенције хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других.

Надлежним службама биће лакше реаговати у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и радити различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично.

Нови начин евидентирања тачних адреса је од огромног значаја за формирање бирачких спискова, успостављање регистра просторних јединица и насељених мјеста, те за укупну инфраструктуру геопросторних података.

Као такав, адресни регистар ће моћи користити сви заинтересовани републички органи и институције, а централни адресни регистар, као збир свих адресних регистара локалних заједница, када буде потпуно успостављен, биће доступан јавности на Геопорталу Републике Српске.

Осим Бањалуке, до краја 2017. године адресни регистри у Републици Српској би требали да буду успостављени на подручју Бијељине, Приједора, Требиња, Зворника, Лакташа, Пала, Сокоца, Трнова, Кнежева, Мркоњић Града, Шипова, Рибника, Теслића, Српца, Дервенте, Модриче, Прњавора, Шамца, Пелагићева, Лопара, Власенице, Угљевика и Рогатице.

До краја 2018. године, све локалне заједнице у Српској би требале да успоставе нове ажурне локалне адресне регистре односно до тада би требао да у потпуности буде успостављен централни адресни регистар који ће водити Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

 

Галерија слика 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h