У БИЈЕЉИНИ РАЗГОВАРАНО О ИМОВИНСКИМ ПРАВИМА ЖЕНА


С циљем подизања свијести јавности о праву власништва на непокретностима и улози брачних супружника у имовинско-правним односима, у Бијељини је, 15. јуна 2017. године, одржан округли сто под називом “Гендер/родна перспектива у имовинским правима”.

Округли сто је одржан у организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, у оквиру пројекта успостављања јединствене евиденције о непокретностима, а уз подршку шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администарције „ЦИЛАП“.

Током округлог стола, истакнуто је да је у оквиру поступка оснивања новог катастра непокретности омогућена бесплатно укњижавање некретнина стечених у браку или у оставинском поступку.

То практично значи да брачни супружник може, уколико је имовина стечена у браку, да се бесплатно укњижи на једнак дио, јер се имовина стечена у браку дијели на два једнака дијела, а да могу да се у постуку излагања непокретности пред комисијом прихвате законског насљеђа, уколико је ријеч о спровођењу рјешења о насљеђивању.

На скупу у Бијељини су наведени и бројни примјери како укњижавање или неукњижавање непокретности утиче на материјално-социјални положај жена, али и мушкараца.

С тим у вези, закључено је да за видљиве и трајне промјене на ставове јавности о праву власништва на непокретностима и улози брачних супружника у имовинско-правним односима, осим подизања свијести јавности, неопходно заједничко дјеловање свих институција друштва.

На округлом столу учествовали су представници локалне самоуправе, представници подручних јединица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и комисија за излагање на увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима , Центра за пружање бесплатне правне помоћи, те невлединих организација које се баве унапређењем и заштитом права жена из Бијељине и околине.

 

 Галерија слика

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h