АДРЕСНИ РЕГИСТРИ ВАЖНИ ЗА ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У БиХ

 

У организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, општине Источно Ново Сарајево и шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ “ЦИЛАП”, 29. маја 2017. године у Источном Новом Сарајеву, одржана је презентација новог дигиталног адресног регистра.

Презентација је уприличена за представнике Централне изборне комисије БиХ с обзиром да је нови начин евидентирања тачних адреса од огромног значаја за формирање бирачких спискова и цјелокупан изборни процес у БиХ.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић рекао је да је циљ одржане презентације да се размијене искуства и информације са Централном изборном комисијом БиХ, да чланови комисије кажу шта им је од података потребно за бирачки списак, те шта то треба да буде дорађено у новом адресном регистру.

„Општина Источно Ново Сарајево је прва локална заједница у Српској која је успоставила нови адресни регистар у дигиталном облику. Осим ове општине, адресни регистар су успоставиле и општина Источна Илиџа и Источни Стари Град, а до краја године, нови адресни регистри би требали да буду успостављени у укупно 26 локалних заједница у Републици Српској“, рекао је Комљеновић.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић нагласила је да ће захваљујући новом адресном регистру бити боље детерминисани бирачи према бирачким мјестима.

„Данас заправо постављамо темеље будуће сарадње за дигитално добијање података о бирачима, а да се, при том, не сумња да ли неко живи на одређеној адреси", истакла је Хаџиабдићева.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је задовољство што је општина на чијем је челу, једна од три општине, која је успоставила нови адресни регистар.

„Ако кажемо да смо општина која постоји 25 година и која се непрестано развија, у којој је адресни регистар свих непокретности електронски пописан у једној бази, односно софтверу, који се може надограђивати, онда можемо рећи да ипак са разлогом носимо епитет изразито развијене локалне заједнице", рекао је Ћосић.

Успостављање нових адресних регистара у локалним заједницама у Републици Српској и Централног адресног регистра који ће водити Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове омогућено је захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације „ЦИЛАП“ који у БиХ реализују Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Захваљујући новим адресним регистрима у локалним заједницама више неће бити адреса са кућним ознакама бб које према законским одредбама и не би требале да постоје, а што је од огромног значаја за лоцирање грађана и њихове имовине, њихову безбједност, квалитет њиховог живота и уопште остваривање свих права грађана.

Због тога се може рећи да ће нови адресни регистри олакшати и рад служби попут Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Завода за статистику, полиције, поште, хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других. Надлежним службама биће лакше реаговати у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и радити различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично.

 

Галерија слика

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h