RUGIPP-u POZITIVNO MIŠLjENjE GLAVNE SLUŽBE ZA REVIZIJU NA FINANSIJSKE IZVJEŠTAJE

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) dobila je od Glavne službe za reviziju javnog sektora pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje za period 1.1-31.12.2019. godine. RUGIPP treću godinu za redom dobija pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora,  što je pokazatelj predanog rada rukovodstva i svih zaposlenih.

 

RUGIPP je od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske ove godine dobio najbolji izvještaj do sada, odnosno dobio je  ukupno četiri  preporuke, dvije manje u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj,  koje će kao i prethodnih godina nastojati da potpuno ispoštuje, te će nastaviti da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, domaćinski i ekonomično, u interesu svih građana Republike Srpske.

 

U revizorskom izvještaju navodi se, između ostalog, da finansijski izvještaji RUGIPP-a istinito i objektivno prikazuju, u svim materijalno značajnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2019. godine; prihoda, primitaka, rashoda i izdataka, kao i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor važećim u Republici Srpskoj.

 

Ovakav pozitivan revizorski izvještaj je posebno značajan obzirom da RUGIPP ima 64 organizacione jedinice raspoređene na teritoriji cijele Republike Srpske, kao i veliki broj transakcija koje se obavljaju posredstvom tri organizaciona fonda i jedne jedinice za implementaciju projekta Svjetske banke, zbog čega je vrlo teško dobiti pozitivne ocjene.

 

U realizaciji nekoliko donatorskih projekata RUGIPP  nikada nije dobio primjedbu na trošenje novca predviđenog za te namjene, a značajno je da je nadzorni tim Svjetske banke zadovoljan svim aspektima projekta „Registracija nepokretnosti“ koji sprovodi RUGIPP.

  

Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske je značajno i zbog činjenice da RUGIPP sprovodi milionske nabavke kako za potrebe vlastitog rada, tako i za angažovanje geodetskih organizacija, koje prema Zakonu o premjeru i katastru, obavljaju dio geodetskih radova kao što je u toku 2019. godine bio premjer opština Kalinovik i Ljubinje.

 

Po mišljenju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske aktivnosti, finansijske transakcije i informacije iskazane u finansijskim izvještajima RUGIPP-a za 2019. godinu su u svim materijalno značajnim aspektima  u skladu sa propisima kojima su regulisane.

 

Kada je u pitanju usklađenost poslovanja, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima za 2019. godinu RUGIPP je od Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske dobio mišljenje s rezervom  i samo jednu preporuku i to zbog toga što je tokom 2019. godine, na određeno vrijeme, zbog povećanog obima posla bilo zaposleno 114 izvršioca na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa članom 50. stav (3) tačka b) Zakona o državnim službenicima.

 

Na rješavanju ovog pitanja RUGIPP kontinuirano radi, iako treba imati na umu da je zbog specifične vrste posla, nesmetanog pružanja usluga građanima i kapitalnih projekata koje RUGIPP realizuje nekada nemoguće angažovanje kadrova ograničiti na period od šest mjeseci, kao što je to u slučaju eksproprijacije za potrebe izgradnje auto – puteva i gasovoda, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u postupcima od opšteg interesa, premjera i slično.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h