ODLIČNA SARADNjA RUGIPP-a I UPRAVE ZA NEKRETNINE CRNE GORE

 

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) i Uprava za nekretnine Crne Gore imaju odličnu saradnju zbog čega je Vlada Republike Srpske odlučila da Crnoj Gori besplatno ustupi softver za vođenje registra cijena nepokretnosti, naglasila je ovo direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović obraćajući se učesnicima IMPULS konferencije održane od 9. i 10. decembra 2019. godine u Podgorici.

 

 

Na konferenciji posvećenoj uspostavljanju registra cijena nepokretnosti u Crnoj Gori Predragovićeva je predstavila Registar cijena Republike Srpske koji vodi RUGIPP ukazujući i na značaj njegovog korištenja i na značaj regionalne saradnje u uspostavljanju i vođenju ovog registra.

 

U znak zahvalnosti za dobru saradnju direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević uručio je direktoru RUGIPP-a prigodan poklon.

 

IMPULS konferenciji o registru cijena nepokretnosti u Crnoj Gori prisustvovali su predstavnici Centralne banke, Notarske komore, Poreske uprave, Uprave za statistiku, te predstavnici procjenitelja i privatnog sektora Crne Gore. U ime RUGIPP-a konferenciji su prisustvoali i članovi radne grupe Registra cijena nepokretnosti.

 

Podsjećamo, Registar cijena nepokretnosti Republike Srpske od početka 2017. godine vodi RUGIPP, a registru je moguće pristupiti putem internet strance RUGIPP-a. Javno su dostupni podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti, dok su lični podaci kupaca i prodavaca zaštićeni.

 

Na osnovu podataka registra cijena nepokretnosti izrađuju se planovi i izvještaji neophodni za praćenje tržišta i procjenu vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procijenitelja, te druge javne svrhe određene zakonom kao što su eksproprijacije, porez na nasljeđe i poklon, kreiranje politike upotrebe zemljišta, hipotekarni krediti, a sve u svrhu obezbjeđenja transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti.

 

Ugovor o regulisanju načina isporuke i uslova korištenja softverskog rješenja za vođenje Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske kako bi isti bio uspostavljen na teritoriji Crne Gore potpisali su 6. juna 2019. godine u Banjaluci, direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović i direktor Uprave za nekretnine Crne GoreDragan Kovačević.

 

RUGIPP i Uprava za nekretnine Crne Gore uspješno sarađuju i na drugim zajedničkim regionalnim projektima u oblasti zemljišne administracije.

 

 

GALERIJA SLIKA

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h