ZAŠTITA IMOVINSKIH PRAVA IZBJEGLIH I RASELjENIH IZ FBiH

 

Delegacija Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) na čelu sa direktorom Bosiljkom Predragović prisustvovala je 7. decembra 2019. godine u Glamoču sjednici Skupštine Saveza srpskih udruženja Federacije BiH.

 

Prisutnima na Skupštini, direktor RUGIPP-a je predstavila Referat o zaštiti imovinskih prava lica izbjeglih i raseljenih iz Federacije BiH.

 

 

U svom izlaganju Predragovićeva je podsjetila da je zaključkom Vlade Republike Srpske data saglasnost za potpisivanje protokola o saradnji RUGIPP-a i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, odnosno Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije na osnovu kojih je formirano šest kancelarija za stručnu pravnu pomoć u ostvarivanju imovinskih prava licima izbjeglim iz Federacije BiH, a koje su smještene u prostorijama RUGIPP-a.

 

Kancelarije su formirane u Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, a za godinu i po dana rada ovih kancelarija više od 2000 lica se obratilo za pomoć.

 

Takođe, na zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srbije i Republike Srpske 29.08.2019. godine u Trebinju zaključeno je da je potrebno nastaviti saradnju institucija Srpske i Srbije o ovim pitanjima, te je otvorena kancelarija u Novom Sadu za besplatnu pravnu pomoć izbjeglim licima koji žive na teritoriji Vojvodine.

 

Federacije BiH zauzima teritoriju 26.087 kvadratnih kilometara, a prema popisu iz 1991. godine većinski srpsko stanovništvo živjelo je na teritoriji od 8.408 kvadratnih kilometara. Na teritoriji Federacije BiH prema popisu iz 1991. godine živjelo je 541. 530 Srba, a prema popisu iz 2013. godine samo 56.550.

 

Od 2014. godine se u Federaciji BiH sprovodi projekat harmonizacije zemljišnih knjiga, zamjena postojećih i uspostavljanje novih zemljišnih knjiga.

 

Najava uspostave novog zemljišnoknjižnog uloška se objavljuje oglašavanjem na oglasnoj tabli suda i objavljivanjem u „Službenom glasniku BiH“, „Službenim novinama Federacije BiH“ i u najmanje dva dnevna lista koja se distribuiraju na teritoriji BiH, tj. nadležni sudovi u Federaciji ne vrše lično pozivanje vlasnika, nosilaca prava na nekretninama.

 

Zakonom o zemljišnim knjigama Federacije BiH je u članu 71. propisao da će sud nadležan za uspostavljanje zemljišne knjige obavijestiti sve njemu poznate osobe koje imaju pravo ili pravni interes na nekretninama u toj katastarskoj opštini, ali u praksi sudovi ne pozivaju lično vlasnike i nosioce prava na nekretninama. Zbog raseljenosti izbjegličke populacije kojoj nisu dostupni Službeni glasnici FBiH i BiH, naročito nisu dostupne dnevne novine koje se izdaju u Federaciji, zanemarljiv broj ljudi je upoznat sa samim procesom odnosno činjenicom da se upisi na nekretninama vrše bez saznanja vlasnika.

 

Sjednici Skupštine Saveza srpskih udruženja u Federaciji BiH delegacija RUGIPP-a prisustvovala je na poziv ovog Saveza.

 

Pored delegacije RUGIPP u radu skupštine Saveza srpskih udruženja Federacije učestvovali su vladika bihaćko-petrovački Sergije, generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč, predsjednik Odbora za Srbe u dijaspori i regionu Narodne skupštine Republike Srbije Miodrag Linta, profesor ustavnog prava Mile Dmičić, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić, savjetnik predsjednice Republike Srpske Miladin Dragičević, te načelnici opština Bosanski Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Istočni Drvar i Petrovac.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h