ДИГИТАЛНИ АРХИВ РУГИПП-а ПРЕДСТАВЉЕН НА МЕЂУНАРОДНОМ КОНГРЕСУ

 

Досадашње активности и постигнути резултати у раду Дигиталног архива Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) представљени су на четвртом по реду Конгресу о катастру у БиХ одржаном од 29. до 31. oктобра 2019. године у Неуму.

 

 

На поменутом конгресу учествовало је више од 200 стручњака из неколико европских земаља, презентована су укупно 22  стручна рада, а стручни рад о Дигиталном архиву РУГИПП-а припремила је и представила начелник Одјељења за дигитални архив РУГИПП-а Милена Јосиповић.

 

У свом излагању, Јосиповићева је нагласила да је РУГИПП формирао укупно 11 скенер центара у којима се тренутно дигитализује архивска документација за 23 општине.

 

„Закључно са јуном 2019. године завршена је дигитализација 452.877 докумената у облику листа/списа, 2.359 књига и 10.180 скица/планова/карата тј. осам одсто од укупно пописане архивске документације РУГИПП-а“, рекла је Јосиповићева и додала да је до краја октобра 2019. године дигитализовано око 14 одсто архивске документације РУГИПП-а.

 

Она је подсјетила да су активности на успостављању Дигиталног архива почеле 2014. године, а да је рачунарска и опрема за дигитализацију набављана средствима РУГИПП, средствима из пројекта „Регистрација напокретности“, али и донаторским средствима краљевина Норвешке и Шведске.

 

Осим о Дигиталнолном архиву РУГИПП-а током 4. Когреса о катастру у БиХ је било ријечи о савременим системима земљишне администрације, модерној технологији у геодезији и управљању земљиштем, те катастру и земљишној књизи у свакодневној пракси.

 

Током конгреса потписан је и протокол о наставку реализације шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ ЦИЛАП, те је одржана и изложба геодетских уређаја. 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h