УСПОСТАВЉЕН ЦЕНТРАЛНИ АДРЕСНИ РЕГИСТАР

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове успоставила (РУГИПП) је Централни адресни регистар у којем би се до средине наредне године у дигиталном облику требали наћи сви називи улица и кућни бројеви са подручја свих локалних заједница у Српској. 

 

 

У Централни адресни регистар до сада је унесено више од половине адреса, а након што све локалне заједнице формирају појединачне адресне регистре Централни адресни регистар биће и јавно доступан на Геопорталу који у складу са законом искључиво води и одржава РУГИПП.

 

Централни адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката у локалним заједницама у Републици Српској. Адресe су до сада биле евидентиране у аналогном облику, а предност новог адресног  регистра је то што је у дигиталном облику и користи техничке податке дигиталног катастарског плана и ортофотограметријских снимака.

 

Успостављање Централног адресног регистра и појединачно адресних регистара за локалне заједнице омогућено је захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације ЦИЛАП који на територији Републике Српске реализује РУГИПП.

 

Нови регистар даје могућност локалним заједницама да брзо и ефикасно одреде све адресе захваљујући чему више неће бити адреса са кућним ознакама бб које према законским одредбама и не би требале да постоје.

 

Нови начин евидентирања адреса од огромног значаја за лоцирање грађана и њихове имовине, њихову безбједност, квалитет њиховог живота и уопште остваривање свих права грађана.  

 

Може се рећи да ће нови адресни регистар олакшати процедуре пријаве и одјаве пребивалишта, доставу поште, интервенције хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других.  

 

Надлежним службама биће лакше реаговати у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и радити различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично.

 

Нови начин евидентирања тачних адреса је од огромног значаја за формирање бирачких спискова, успостављање регистра просторних јединица и насељених мјеста, те за укупну инфраструктуру геопросторних података.  Као такав, адресни регистар ће моћи користити сви заинтересовани републички органи и институције попут министарстава у Влади Српске, Завода за статистику Републике Српске, Агенцијe за идентификационa документa, евиденцију и размјену података БиХ и други.  

 

У оквиру донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ „ЦИЛАП“  чија је реализација почела 2013. године у цијелој БиХ, а оквиру којег је успостављање адресног регистра само је једна од компоненти, осим софтвера за успостављање адресног регистра и неопходне опреме, обезбјеђена је и обука који су запослени РУГИПП-а одржавали службеницима локалних заједница, унапређење и одржавање софтвера, и друга техничка подршка.

 

По завршетку донаторског пројекта, 2020. године, трошкове и одржавање софтвера и Централног адресног регистра преузеће Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

 

Према подацима којима располаже Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, а на основу података других надлежних органа у Републици Српској постоји око 320 хиљада кућних бројева. Крајем 2015. године око 40 одсто грађана је било пријављено на адресе са кућним бројем бб.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h