ОЈАЧАН ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРИСТУП ЗЕМЉИШНИМ ПОДАЦИМА У РЕГИОНУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Милош Комљеновић, заједно са директорима геодетских управа земаља региона, од 23. до 28. априла ове године, борави у студијској посјети Холандији. 


Студијска посјета организована је у оквиру пројекта „Ојачан професионални приступ земљишним подацима (SPATIAL) у региону Западног Балкана“ који се реализује у оквиру предприступног програма МАТРА који води Министарство иностраних послова Холандије.


Пројекат има за циљ побољшање приступа геопросторним подацима и хармонизацију геопросторних података што ће процесе доношења стратегија и одлука у свим земљама региона учинити лакшим и ефикаснијим.


На тај начин даће се и допринос стабилним и одрживим односима између грађана и влада њихових земаља, те односима између геодетских управа земаља Западног Балкана, као и геодетских управа земаља Западног Балкана и Холандије.


Пројекат „Ојачан професионални приступ земљишним подацима (SPATIAL) у региону Западног Балкана“ реализује се од 1. јануара ове године до 31. децембра наредне године.


Студијску посјету Холандији, организовала је Агенција за катастар, земљишну књигу и картографију Холандије како би представници земаља региона упознали са начинима и могућностима кориштења мјеродавних геопросторних података у Холандији.


Иста агенција сноси и трошкове пута и боравка у Холандији за учеснике студијске посјете.


Током студијске посјете директор Државне управа за геопросторне податке Албаније Лоренц Кала, директор Федералне управа за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић, директор Катастарске агенције Косово Мурат Меха, директор Управе за катастар непокретности Црне Горе Драган Ковачевић, директор Републичког геодетског завода Србије Борко Драшковић, представник Агенције за катастар некретнина Македоније Славче Трпески, као и директор Комљеновић имаће прилику и да разговарају са експертима из Холандије о могућностима регионалног развоја у области земљишне администрације.


Осим пројекта „Ојачан професионални приступ земљишним подацима (SPATIAL) у региону Западног Балкана“ чија релаизација тек почиње, Државна Агенција за катастар, земљишну књигу и картографију Холандије је у претходних десет година била укључена у реализацију неколико пројеката на Западном Балкану.

 

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h