Obuka zaposlenih za Komisije za izlaganje podataka na javni uvid u postupku osnivanja katastra nepokretnosti

U subotu i nedelju (13. i 14. 07.2013. godine) u skupštinskoj sali opštine Laktaši održana je dvodnevna edukacija zaposlenih Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za Komisije za izlaganje na javni uvid podataka u postupku osnivanja katastra nepokretnosti.

Uvodnu riječ dao je Mladen Kovačević, v.d. direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Tokom svog obraćanja učesnicima na ovom skupu, v.d. direktor je upoznao prisutne sa značajem i ulogom na pripremnim aktivnostima za osnivanje katastra nepokretnosti kao i realizacijom tih poslova, trenutnom situacijom u Upravi, revizorskim izvještajem, kao i sa planiranim aktivnostima.

Koordinator Edukacionog tima dr Mirko Stojčinović, upoznao je prisutne da su PJ Banja Luka, PJ Čelinac i PJ Laktaši obuhvaćene projektom Svjetske banke za provođenje masovnog izlaganja podataka na javni uvid za osnivanje katastra nepokretnosti, odnosno za osnivanje katastra nepokretnosti za cijele katastarske opštine.


Na predavanjima održanim tokom ova dva dana obrađene su sljedeće teme iz pravne oblasti: pripreme za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima – kompletan postupak od izrade elaborata do donošenje rješenja, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kao prethodnog pitanja kod uspostave jedinstvene evidencije nepokretnosti i prava na nepokretnostima, kao i formiranje i održavanje katastra nepokretnosti. Iz geodetske oblasti obrađene su teme: metode i tehnologije izrade elaborata za izlaganje (izrada privremene baze podataka o nepokretnostima), postupak izlaganja podataka premjera i katastarskih klasiranja i utvrđivanje prava na nepokretnostima, formiranje katastra nepokretnosti (izrada baze podataka).


Predavači su bili članovi menadžmenta Republičke uprave za goedetske i imovinsko-pravne poslove i to: dr Mirko Stojčinović, stručni savjetnik za pravne poslove, Ćana Babić, pomoćnik direktora za imovinsko-pravne, normativne i analitičke poslove, Velibor Vitor, načelnik Odjeljenja za geodetsko-informacioni sistem (GIS) i informacioni sistem Uprave (ISU), Milena Josipović, v.d. šefa PJ Čelinac, mr Dragan Macanović, pomoćnik direktora za geodetske poslove i Dragan Đerić, načelnik Odjeljenja za nadzor u Sektoru za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti.

Tim za edukaciju pored navedenih predavača čine i Daniela Domazet, pomoćnik direktora za pravne, opšte i finansijske poslove, Miladin Đokanović, stručni savjetnik za politike razvoja katastra, svjetske i evropske integracije infrastrukture geoprostornih informacija, Alekasndar Deurić, načelnik Odjeljenja za drugostepeni postupak, Nenad Bajić, načelnik Odjeljenja za eksproprijaciju, Pero Bosić, načelnik Odjeljenja za katastar, Snežana Đekić, načelnik Odjeljenja za osnovne radove i premjer, Dragan Grulović, v.d. šefa PJ Banja Luka, Milena Broćeta Maslarić, viši saradnik kolegijuma i Svjetlana Keren, lektor.


Plan obuke započeo je sa obukom oko 50 službenika pravne i geodetske struke iz područnih jedinica iz Banja Luka, Laktaši i Čelinac. U narednom preriodu planirana je kontinuirana edukacija službenika iz svih područnih jedinica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kao i izrada publikacije u vezi sa temama koje budu obrađene tokom održavanja obuka.

Galerija slika


FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h