Studijska posjeta Geodetskoj upravi Švedske „Lantmäteriet”

U periodu od 17.-23. marta 2013. godine, predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BIH u okviru studijskog putovanja posjetili su Geodetsku upravu Švedske ''Lantmäteriet'', Opštinu Gävle i Švedsku međunarodnu razvojnu agenciju ''SIDA''.

 


Ova studijska posjeta imala je za cilj upoznavanje sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, koja ima tradiciju u zemljišnoj administraciji dugu oko 400 godina i jedna je od najuređenijih zemalja u svijetu u ovoj oblasti.


Pored toga, posjeta je imala za cilj usvajanje novih znanja u cilju što efikasnije realizacije projekta ''Izgradnja kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini'' (''CILAP'') koji se finansira iz donatorskih sredstava Švedske.


Bengt Kjellson, direktor ''Lantmäteriet''-a, održao je uvodno predavanje sa ciljem predstavljanja svih aktivnosti i poslova kojima se bavi Geodetska uprava Švedske.


Tokom ove studijske posjete predavanja su održali i stručnjaci za oblasti institucionalnog jačanja, IT tehnologija za odgovarajuću podršku zemljišnoj administraciji, uspostavljanja efikasnih procesa zemljišne administracije, razvoj i upravljanje ljudskim resursima, procijene vrijednosti nepokretnosti, adresnog registra, rodne ravnopravnosti, antikorupcije i dr.


Anđa Zimić, direktor projekta ''CILAP'' istakla je da je veoma zadovoljna saradnjom koju ima sa entitetskim geodetskim upravama i da vjeruje da će kroz ovaj vid saradnje i unapređenja zemljišne administracije u oba entiteta u BIH, projekat ''CILAP'' biti veoma uspješno realizovan.


Dogovoren je nastavak saradnje za razvoj i jačanje geodetskih uprava iz oba entiteta zajedno sa Geodetskom upravom Švedske ''Lantmäteriet''. Naredni susret je planiran za mjesec april, kada će stručnjaci iz ''Lantmateriet''-a posjetiti Banja Luku i održati niz predavanja.

Galerija slika

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h