Olakšati ostvarivanje prava građana iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa

U Adminictrativnoj službi Grada, danas, 7. marta, održan je sastanak gradonačelnika Banje Luke, Slobodana Gavranovića, i delegacije Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), koju je predvodio direktor Tihomir Gligorić.


U izjavi novinarima, Gavranović je ocijenio da je sastanak bio kvalitetan i da je dogovoreno da se „stvore čisti odnosi između Grada i RUGIP“. On je istakao da je osnovni cilj sastanka bio da se građanima olakša ostvarivanje prava iz imovinsko-pravne oblasti.


- Ranijih godina je bilo dosta problema i nezadovoljstva građana. Danas smo postigli punu saglasnost o načinima rada i uključivanju RUGIP u projekte Grada, sa ciljem da se oni ubrzaju. Tu je i pružanje logističke podrške aktivnostima koje RUGIP vodi u sferi izlaganja podataka u mjesnim zajednicama na terenu i rješavanje određenih problema, koji postoje u katastru. Ovaj proces ide dobro, a njegov cilj je da se stanje u našem gradu uredi do kraja, jer je Banja Luka jedna od najvećih lokalnih zajednica - rekao je gradonačelnik. On je istakao da su sa predstavnicima RUGIP dogovoreni mehanizmi rada i da će na taj način biti zaštićeni interesi Grada, kada je riječ o raspolaganju gradskim građevinskim zemljištem.


Tihomir Gligorić je kazao da će ova institucija biti podrška razvoju Grada Banja Luka.
- Tačno je da RUGIP može biti kočnica uspješnog razvoja, ako ne preduzmemo mjere u smislu dobre saradnje, i ako suštinski važne poslove za Grad ne uzmemo kao prioritet. Dogovorili smo se da RUGIP hitno proslijedi određene zahtjeve Grada prema Vladi RS, koja treba da donese odluke o određivanju opšteg interesa za provođenje eksproprijacije, gdje je korisnik eksproprijacije Grad Banja Luka, a tu se misli na kompletnu infrastrukturu. Bez toga nema gradnje bilo kakvih objekata, a samim tim ni razvoja najvećeg grada u Republici Srpskoj - naglasio je Gligorić.


Kao veoma važno, Gligorić je naveo pitanje nelegalne gradnje, te legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.
- To je za Grad veliki problem. RUGIP je dobila nadležnost za rješavanje ovih veoma važnih društvenih pitanja, pa smo na taj način rasteretili i gradsku Skupštinu. To znači da će biti utvrđena svojina nad zemljištem i sporni objekat koji je predmet legalizacije, a na osnovu našeg rješenja biće omogućeno da gradski organi izdaju potrebne dozvole, te da objekat bude legalizovan. Ovim putem pozivam sve građane da legalizuju svoju imovinu, jer je samo registrovana imovina – vrijedna imovina - pojašnjava Gligorić.


On je najavio i reformu zemljišne administracije, istakavši da će prvo javno izlaganje i utvrđivanje prava svojine nad nekretninom biti održano u Kuljanima. Direktor RUGIP je naglasio da, u ovom procesu, građani neće imati nikakvih troškova i da će proces rada biti potpuno javan. Prema njegovim riječima, niko nema razloga za strah, pogotovo građani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, jer će svi na vrijeme biti obaviješteni o ovom procesu putem sredstava informisanja ili putem ambasada u zemaljama u kojima naši građani žive.


(Preuzeto sa http://banjaluka.rs.ba/)

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h