Razmijenjena iskustva iz oblasti IT strategije zemljišne administracije Federacije BIH i pravnog okvira u procesu legalizacije nelegalno izgrađenih objekata Republike Hrvatske

14. 12.2012. godine – U petak u Slavonskom Bordu održan je radni sastanak na kojem su razmijenjena iskustva iz oblasti IT strategije zemljišne administracije u Federaciji BIH i pravnog okvira u procesu nelegalno izgrađenih objekata u Republici Hrvatskoj, koji je organizovala Državna geodetska uprava Republike Hrvatske. Na početku ovog radnog sastanka prisutne je pozdravio i dao uvodnu riječ dr Danko Markovinović, direktor Državne geodetske uprave Republike Hrvatske.


Predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske predvođeni direktorom dr Tihomirom Gligorićem prisustvovali su ovom sastanku.

 

Na provm dijelu sastanka predstavljen je i proces legalizacije nelegalno izgrađenih građevina u Republici Hrvatskoj, kroz primjenu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.


Nakon diskusije u vezi sa prvom temom, u drugom dijelu sastanka predstavljena je uspostava katastarskog informacionog sistema u Federaciji BiH, od polazne situacije koja je obuhvatala nepostojanje pravnog okvira, neujednačenost modernizacije katastarskih kancelarija, kadrovske probleme, neujednačenost stepena digitalizacije, problem softverske podrške, problem katastarskih evidencija, do postavljenih ciljeva koji su obuhvatali uspostavljanje sistemske i jednoobrazne modernizacije katastarskih kancelarija u FBIH, izrada neophodnog pravnog okvira, uspostava jedinstvenog katastarskog informacionog sistema Federacije BIH, izrada IT strategije zemljišne administracije FBIH. Trenutna situacija, kada je u pitanju uspostava katastarskog informacionog sistema u Federaciji BIH, nalazi se u fazi izrade baze podataka katastra nekretnina, nabavljena je hardverska i komunikacijska oprema, implementiran jedinstveni softver za katastar.


U Republici Srpskoj izrada geodetskog informacionog sistema i informacionog sistema Uprave je u primjeni, te se dodatno usavršava za potrebe osnivanja novog katastra nepokretnosi u skladu sa Zakonom o premjeru i katastru Republike Srpske.

Galerija slika

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h