Završne aktivnosti za Projekat registracije nepokretnosti

Misija Svjetske banke posjetila je Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske u periodu od 07. do 12. decembra 2012. godine.


Na uvodnom sastanku koji je održan u petak, 07. decembra, dr Tihomir Gligorić, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove pozdravio je predstavnike Svjetske banke i upoznao ih sa do sada realizovanim aktivnostima za pripremu Projekta registracije nepokretnosti.


Aktivnosti koje su do sada usaglašene korištene su pri izradi Operativnog plana osnivanja katastra nepokretnosti za period novembar 2012.-2013., a koji se odnosi na poslove osnivanja katastra nepokretnosi za 2012. godinu i čija će se realizacija nastaviti tokom 2013. godine i poslove koji će se finansirati kreditnim sredstvima Svjetske banke u 2013. godini kroz Porojekat registracije nepokretnosti.


Pored upoznavanja sa Operativnim planom, predstavnici Svjetske banke upoznati su i sa ishodom postupka koji se vodio pred Ustavnim sudom BiH, a u vezi sa Zakonom o premjeru i katastru Republike Srpske, u kojem je Ustavni sud BiH donio Odluku da se odbija zahtjev za ocjenu ustavnosti koju je podnio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove takođe radi i na unapređenju IT sektora, čije je unapređenje uočljivo kroz izradu aplikativnog modula eTerraSoft koji će se koristiti za potrebe osnivanja novog katastra nepokretnosti u skladu sa Zakonom o premjeru i katastru Republike Srpske, za koji je nedavno u Laktašima održana prezentacija za radnike zaposlene u Upravi i područnim jedinicama.


Mika-Petteri Torhonen, vođa tima Svjetske banke, istakao je da je ovo zvanično prva radna misija za tim Svjetske banke, na Projektu registracije nekretnina, s obzirom na to da je krajem mjeseca oktobra Odbor direktora Svjetske banke odobrio kreditna sredstva za realizaciju ovog Projekta. Istakao je da je izrada Operativnog plana osnivanja katastra nepokretnosti za period novembar 2012.-2013.godine odličan početak za pripremne aktivnosti u vezi sa Projektom registracije nekretnina. Takođe je iskazao zadovoljstvo u vezi Odluke Ustavnog suda BiH.


Tokom boravka misije u Banjaluci, održan je niz tematskih sastanaka između predstavnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Svjetske banke, na kojima su usaglašeni stavovi i dogovoreni naredni koraci u realizaciji postignutih dogovora.


Potrebno je napomenuti da je u utorak, 11. decembra, tokom ove posjete misije održan i sastanak povodom Završnog izvještaja o implementaciji Projekta registracije zemljišta, kojem su pristvovali Gavin Adlington, šef tima Svjetske banke zajedno sa svojim saradnicima, zatim predstavnici iz Ministarstva prevde Republike Srpske, Ministarstva pravde Federacije BiH, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za godetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.


Pored toga, važno je istaći da je na završnom sastanku povodom Projekta registracije nepokretnosti prisustvovala i Anđa Zimić, direktor za međunarodnu saradnju Švedske geodetske uprave Lantmateriet-a.

Galerija slika

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h