Studijsko putovanje studenata studijskog programa geodezija arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Šlolske 2007/2008 godine, upisana je prva generacija studenata Studijskog programa Geodezija Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Kroz nastavni plan i program, koji obuhvata opšte i stručne predmete, studenti su razvijali stvaralački duh i osposobljavali se za rješavanje problema u geodetskoj struci. Teoretska predavanja, pratile su vježbe i praktična nastava studenata.

 

U okviru časova vježbi, 06. decembra 2010. godine, studente četvrte godine, ugostila je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske. Direktor, dr Tihomir Gligorić upoznao je studente, saradnike i nastavnike sa ulogom i aktuelnim projektima koje sprovodi RUGIPP. Tom prilikom, dr Tihomir Gligorić studentima je obećao podršku Studijskom putovanju u Beograd, s ciljem sticanja novih iskustava i proširenja njihovog znanja.

 

U periodu od 30. marta do 03. aprila 2011. godine, uz podršku i pomoć RUGIPP ostvareno je Studijsko putovanje studenata četvrte godine u Beograd. Domaćin posjete bio je Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu i studentska organizacija Fakulteta.

 

Tokom Studijskog putovanja, studenti su posjetili Građevinski fakultet i Republički geodetski zavod Srbije, te se upoznali sa njihovim radom, organizacijom i načinom funkcionisanja.

 

U Republičkom geodetskom zaovdu držana su tri predavanja na teme:

  • „Aktivnosti i projekti u realizaciji Sektora za topografiju i kartografiju”,
  • „Aktivnosti uspostavljanja Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka” i
  • „Procjena vrijednosti nepokretnosti”.

 

Studenti, saradnici i nastavnici posjetili su takođe i Vojnogeografski institut, Astronomsku opservatoriju i Planetarijum.

 

U Vojnogeografskom institutu (VGI) održano je predavanje o geodetskim djelatnostima VGI, a zatim je posjećena Stalna izložba radova VGI - od prve do poslednje geografske karte.

 

U toku posjete Astronomskoj opservatoriji studentima je predstavljena istorija Opservatorije i osnove rada teleskopa (refraktora) za astronomska opažanja.

 

U Planetarijumu studenti su posmatrali izgled noćnog neba i sažeto sagledali problematiku astronomije u geodeziji.

 

Nova znanja, stečena na Studijskom putovanju, razmijenjena iskustva sa studentima geodezije iz Beograda, upoznavanje sa funkcionisanjem posjećenih geodetskih ustanova, savremenom geodetskom opremom i osnovama njenog rada, doprinosiće unapređivanju nastave Studijskog programa Geodezija.

 

Izuzetno gostoprimstvo domaćina u Beogradu, jedan je od razloga zbog kojeg su studenti prve generacije i završne godine osnovnih studija, spremni pomoći i podržati redovna Studijska putovanja studenata svih godina Studijskog programa Geodezija.

 

Ivana Pejić i Darko Bilić, studenti 4. godine AGF

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h