Pušten u rad inicijalni GEOPORTAL Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove

U sklopu implementacije Geoinformacionog sistema Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (GIS RGU RS) i standarda Evropske unije u oblasti upravljanja prostornim podacima (INSPIRE direktiva), 15.07.2011. godine u zgradi Vlade Republike Srpske, u prisustvu brojnih zvanica i gostiju pušten je u rad inicijalni GEOPORTAL Uprave.

 

GEOPORTAL je u zvaničan rad pustio direktor Uprave, Dr Tihomir Gligorić koji je prisutne upoznao sa ostvarenim rezultatima, kao i planiranim aktivnostima u cilju implementacije GIS RGU RS sa posebnim akcentom na ulogu i mjesto Uprave u procesu izgradnje Infrastrukture Geoprostornih Podataka Republike Srpske (IGPRS).

 

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih i privatnih preuzeća, naučnih i obrazovnih ustanova, privatnih geodetskih preduzeća, a skup su svojim prisustvom posebno uveličali gospodin Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda Republike Srbije i gospodin Marinko Bosiljevac, pomoćnik direktora Državne geodetske uprave Republike Hrvatske.

 

Prezentaciju GEOPORTALA i implementiranih segmenata GIS RGU RS koji se odnose na uvođenje novih aplikativnih rješenja u oblasti administracije digitalnih podataka katastarskih evidencija izvršio je Prof. Miro Govedarica sa svojim timom.

 

Uprava je kao nadležna institucija za proizvodnju, čuvanje, razmjenu i distribuciju najvećeg dijela prostornih podataka za područje Republike Srpske, među kojima su katastarski podaci sigurno najznačajniji, a u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i pripadajućem mjestu u ovoj oblasti preuzela ulogu nosioca i integratora u oblasti izgradnje Infrastrukture Geoprostornih Podataka Republike Srpske (IGPRS).

 

Uviđajući neophodnost legislativnog regulisanja primjene evropskih standarda u oblasti geoprostornih podataka (INSPIRE direktiva), Uprava je prilikom izrade novog Zakona o katastru Republike Srpske, a po ugledu na zemlje iz okruženja i Evropske unije, u potpunosti uvažila ovu činjenicu čime je ovim Zakonom i formalno uređena oblast izgradnje Infrastrukture Geoprostornih Podataka Republike Srpske - IGPRS. Ovo je samo jedan (ali jako bitan) razlog zbog kog je neophodno dati punu podršku primjeni Zakona o katastru Republike Srpske.

 

Pojam „Geoportal“ predstavlja web portal za pronalaženje i pristup geografskim informacijama i pridruženim servisima za prikaz, editovanje i analizu geoprostornih informacija. Geoportal će prije svega koriste agencije, vladine i nevladine organizacije i komercijalni izvori za publikovanje svojih geoprostornih podataka. Uloga geoportala je prvenstveno u dijeljenju geografskih informacija i izbjegavanju dupliranja posla, nekonzistentnosti i rasipanju resursa, kao i omogućavanje profesionalnim i slučajnim korisnicima pretragu i pristupanje geoprostornim informacijama koje im trebaju.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h