RGU na Eurogeographics konferenciji u Belfastu

U Belfastu, Sjeverna Irska se u periodu od 16.10.2011. do 20.10.2011. godine održava 11. Generalna skupština Eurogeographics (http://www.eurogeographics.org/), Evropske asocijacije koja okuplja 56 katastarsko – kartografskih agencija iz 44 evropske države.

 

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Republiku Srpsku predstavljaju Dr Tihomir Gligorić, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Darko Mišković, stručni savjetnik direktora za geodetske poslove.

 

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je članica ove asocijacije od 2009. godine i aktivan je učesnik u brojnim aktivnostima Eurogeographics, a koje se najvećim dijelom odnose na izgradnju infrastrukture geoprostornih podataka Evrope (ESDIN – European Data Infrastructure). U tom smislu je neophodno usvojiti i primjenjivati standarde i norme propisane od strane Evropske unije – INSPIRE direktiva, a koje su podržane od strane svih članica Eurogeographics. Ovi su standardi usvojeni i integrisani u zakonsku regulativu u Republici Srpskoj (Zakon o premjeru i katastru) i radi se na njihovoj implementaciji u svim segmantima IGPRS (Infrastruktura Geoprostornih Podataka Republike Srpske) čime je u potpunosti izvršeno usklađivanje sa normama Evropske unije u ovoj oblasti.

 

Obaveza je svih članica Eurogeographics, bez obzira da li su one članice EU ili ne, da obezbijede prostorne podatke za područje svoje nadležnosti, da ti podaci budu pouzdani, tačni, ažurni te da budu izrađeni u skladu sa standardima propisanim od strane Evropske unije (INSPIRE direktiva).

 

Korisnici ovih podataka su zvanična tijela Evropske unije (Evropska komisija, Eurostat isl.) kojima se na osnovu sporazuma sa Eurogeographics kao zastupnikom svih katastarsko-kartografskih agencija na području Evrope distribuiraju integrisani podaci za područje cijele Evrope.

 

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini je pored više različitih tema iz oblasti prostornih podataka, poseban značaj imao dio koji je bio posvećen sagledavanju budućnosti katastra u Evropi, odnosno Integraciji podataka o nepokretnostima kao novoj viziji katastra.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h