Novi projekat sa svjetskom bankom

Banja Luka 17.11.2011. godine – Predstavnici Svjetske banke koje je predvodio vođa tima za program u vezi sa zemljišnom administracijom za Evropu i istočnu Aziju, gospodin Gavin Adlington, su u periodu od 14.11.-17.11.2011. godine održali niz sastanaka sa predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srpske, a u cilju izrade novog projekta pod nazivom „Projekat registracije katastra nekretnina“.

 

Projekat sa Svjetskom bankom predstavlja zajednički projekat Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH, uz aktivno učešće entitetskih Ministarstava pravde.

 

Članovi timova učesnika u projektu su vodili cjelodnevne aktivne razgovore sa predstavnicima Svjetske banke, kako bi se na sveobuhvatan način razradili detalji novog projekta.

 

Na završnom sastanku održanom danas u prostorijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a kome je prisustvovao i direktor Federalne geodetske uprave Željko Obradović zajedno sa svojim saradnicima, usaglašeno je da će projekat imati tri komponente, i to:

 

1. Razvoj i unapređenje podataka o nepokretnostima,
2. Razvoj i unapređenje infrastrukture evidencija o nepokretnostima i
3. Razvoj i unapređenje politika, institucionalni razvoje i upravljanje projektom.

 

Proces razvoja podataka o nepokretnostima podrazumijevaće premjer nepokretnosti i registraciju evidencija prava na nepokretnostima, ažuriranje podataka o nepokretnostima, te harmonizaciju evidencija prava o nepokretnostima.

 

Druga komponenta projekta obuhvata poboljšanje uslova rada i modernizaciju procesa rada, unapređenje informatičkih tehnologija i tehničke opreme za premjer, kao i skeniranje dokumentaciju u cilju kreiranja digitalne arhive.

 

Treća komponenta se odnosi na tehničku podršku, institucionalni razvoj kroz održivost i upravljanje, jačanje kapaciteta i edukacija, kao i na operativnu podršku.

 

Novi projekat će omogućiti da se na brži, efikasniji i moderniji način izvrši ažuriranje evidencije o nepokretnostima i prava na njima, kreira pouzdana i tačna baza podataka, kao i izvrši harmonizacija evidencija u skladu sa standardima Evropske unije i preporukama Evropske komisije, a što će u konačnosti omogućiti kvalitetniju pravnu sigurnost i stabilnost građanima, te će na značajan način doprinijeti bržem i progresivnijem razvoju Republike Srpske.

 

Takođe, veliko interesovanje za rad i napredak Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je pokazao predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, gospodin Nikola Špirić. Direktor Geodetske uprave dr Tihomir Gligorić je u srijedu 15.11.2011. godine upriličio sastanak sa Nikolom Špirićem i Gavinom Aldingtonom, na kome su razmijenjena brojna mišljenja i iskustva. Predsjedavajući Savjeta ministara je dao otvorenu podršku Geodetskoj upravi u pravcu njene modernizacije, te naporima za harmonizaciju evidencija o nekretninama, a naročito je iskazao zadovoljstvo da je Svjetska banka prepoznala Geodetsku upravu kao jednu od najznačajnijih institucija za razvoj Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h