Održan radni sastanak Radne grupe za kartografiju

Radna grupa za kartografiju održala je u Banja Luci 22. i 23.08.2012. godine treći po redu radni sastanak u prostrijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 

Na ovom sastanku usvojeni su Zapisnici sa prvog i drugog sastanka, razmatrane su preporuke IMO misije, a definisani su i prioriteti za pilot popis stanovništva, domaćinastava i stanova u BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici Geodetskih uprava oba entiteta, predstavnici Zavoda za statistiku oba entiteta, predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH, zatim Agencije za statistiku BiH, Odjeljenja za javni registar Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici EUPHC 2 projekta.

 

Na ovom radnom sastanku razmotrene su preporuke IMO misije, na osnovu kojih su donesene određene odluke i prijedlozi u pravcu realizacije preporuka koje se odnose na pilot popis, na način da se testira cijela organizacija u pilot popisu uključujući i ulogu popisnih komisija, mapa, materijala za obuke, postpopisne ankete i obrada podataka. Pri izboru popisnih krugova za pilot popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH treba da budu obuhvaćena urbana i ruralna područja kao i područja entiteskih razgraničenja, a ne samo područja gdje je izražena zastupljenost etničkih grupa.

 

Učesnici sastanka su se saglasili da se aktivno radi na pripremi kartografske osnove koja je potrebna za realizaciju aktivnosti u vezi sa pilot popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH te da bi ista trebala biti spremna do predviđenog roka koji je definisan za 27. septembar 2012. godine.

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h