Održan Prvi srpski geodetski kongres

U beogradskom Sava Centru u periodu od 1. do 3. decembra 2011. godine održan je Prvi srpski geodetski kongres, koji je imao karakter međunarodne naučne konferencije. Kongres je organizovan od strane Republičkog geodetskog zavoda pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Vlade Republike Srbije.

 

Svečanom otvaranju kongresa prisustvovao je i resorni ministar Oliver Dulić koji je u ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime pozdravio okupljene. Ministar Oliver Dulić istakao je značaj svojinske evidencije, te je naglasio da su jedan od stubova državne uprave pouzdane informacije o vlasništvu i kvalitetne geoinformacije.

 

Tokom svečanog otvaranja pored ministra prisutnima su se obratili direktor lokalne kancelarije Svetske banke Loup Brefort, izvršni direktor EuroGeographics-a Dave Lovell i predsednik Organizacionog odbora Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda. Tesla je naglasio da će tokom kongresa biti predstavljena najsavremenija dostignuća geodetske nauke i struke u Srbiji, kao i da će se sa najširom inostranom i domaćom naučnom i stručnom javnošću razmeniti znanja i iskustva kroz pet tematskih celina:

•GNSS („Globalni navigacioni satelitski sistem“) tehnologije
•INSPIRE
•Procena i upravljanje nepokretnostima
•3D katastar
•Daljinska detekcija u funkciji regionalnog razvoja

 

Prvi srpski geodetski kongres organizovan je kao uvertira pred vrlo značajan jubilej „175 godina geodetske delatnosti u Srbiji 1837-2012“. Tokom naučne konfrerencije predstavljeno je preko 70 radova, od kojih su polovina bili delo geodetskih stručnjaka iz inostranstva. Tokom tri dana trajanja kongresa geodete iz Srbije imale su priliku da razmene iskustva iz oblasti globalnih navigacionih satelitskih sistema, daljinske detekcije, masovne procene i 3D katastra sa kolegama iz Švedske, Norveške, Nemačke, Francuske, Austrije, Brazila, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske...

 

U okviru kongresa održana je i Međunarodna naučna konferencija.

 

Učesnici su imali priliku da se tokom trajanja kongresa upoznaju sa aktuelnim projektima i dostignućima iz oblasti geodezije kako u zemlji, tako i u svetu.

 

Na kongresu su takođe aktivno učešće uzeli predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. Pred eminentnim auditorijem, su izložili 3 referata na teme: Katastar nepokretnosti Republike Srpske, Pozicioni system Republike Srpske – SRPOS i Infrastruktura geoprostornih podataka Republike Srpske.

 

Kongres je imao više od 400 učesnika iz 23 zemlje.

 

Prezentovano je 77 referata koji su pokrili svih pet tematskih oblasti.

 

Kongres je u potpunosti opravdao očekivanja i organizator je dobio najviše ocene od svih učesnika skupa.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h