Delegacija Državne geodetske uprave Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije – ''SIDA'' posjetila Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske

 

Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske na čelu sa direktorom dr Tihomirom Gligorićem i njegovim saradnicima 10. i 11. aprila 2012. godine posjetila je delegacija Državne geodetske uprave - ''Lantmäteriet'' iz Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije – ''SIDA'' .

 

Nadležnost Državne geodetske uprave - ''Lantmäteriet'' je da upravlja švedskim katastarskim sistemom, da promoviše racionalnu podjelu zemljišta i da bude odgovorna za efikasno pružanje osnovnih geografskih i zemljišnih informacija.

 

Model zemljišne administracije Kraljevine Švedske je gotovo identičan modelu za koji se Republika Srpska opredjelila donošenjem Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske. Iznoseći svoja iskustva u primjeni modela jedinstvene evidencije nekretnina pri izvršnoj vlasti predstavnici Državne geodetske uprave - ''Lantmäteriet'' iz Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije – ''SIDA'' su istakli da se primjenom ovog modela neosporno daje brza, efikasna i tačna javna evidencija. Istovremeno to je model na koji je prešla većina evropskih zemalja i koji je u potpunosti u skladu sa evropskim direktivama u oblasti zemljišne administracije i upravljanja prostornim podacima.

 

Delegaciju Državne geodetske uprave - ''Lantmäteriet'' Kraljevine Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije – ''SIDA'' predvodili su gospođa Anđa Zimić, direktor sektora za međunarodnu saradnju i gospodin Tommy Österberg, stručni savjetnik za međunarodnu saradnju.

 

Tokom ove posjete razgovaralo se o mogućnostima unapređenja i usavršavanja zemljišne administracije u Republici Srpskoj kao i o aspektima upravljanja zemljišnom administraciojm koja za krajnji cilj ima podsticaj ekonomskog i socijalnog razvoja Republike Srpske.

 

S obzirom na činjenicu da je Švedska razvojna agencija – ''SIDA'' podržala realizaciju Projekta registracije zemljišta u Republici Srpskoj, te na osnovu dobrih iskustava tokom tog projekta izrazili su spremnost na saradnju i u Projektu uspostave jedinstvene evidencije nekretnina. Na osnovu istraživanja potreba i prioriteta u oblasti reforme zemljišne administracije u Republici Srpskoj doći će do konkretne saradnje u kojoj će se uključiti i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

 

Dogovoreni su oblici međusobne saradnje kroz razmjenu iskustava geodetskih uprava Kraljevine Švedske i Republike Srpske i to naročito na Projektu upostave jedinstvene evidencije nekretnina u Republici Srpskoj, a u dijelu koji se finansira sredstvima Svjetske banke. Istaknuto je da će Kraljevina Švedska preko svoje međunarodne agencije za razvoj – ''SIDA''-e, podržati ovu saradnju jer ovaj Projekat uvođenja jedinstvene evidencije nekretnina u Republici Srpskoj smatra izuzetno značajnim projektom koji osigurava njen ubrzan razvoj i put brzog i efikasnog uvođenja evropskih standarda u oblasti zemljišne administracije.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h