Studijska posjeta državnoj geodetskoj upravi Kraljevine Švedske ''LANTMÄTERIET''

Delegacija Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske koju je predvodio direktor dr Tihomir Gligorić, zajedno sa delegacijom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH na čijem čelu je bio direktor Željko Obradović, posjetila je Državnu geodetsku uprave Kraljevine Švedske ''Lantmäteriet'' u periodu od 10.–15. juna 2012. godine koja se nalazi u gradu Gavle u Švedskoj.

Ova studijska posjeta imala je za cilj upoznavanje sa načinom upravljanja i funkcionisanja Državne geodetske uprave Kraljevine Švedske ''Lantmäteriet'' koja ima tradiciju u oblasti zemljišne administracije dugu oko 400 godina i koja je jedna od najuređenijih zemalja u toj oblasti u svijetu.

Pored toga jedan od razloga za ovu posjetu je i usvajnje novih znanja i sticanje iskustva u svrhu izgradnje kapaciteta u BiH a u vezi sa Projektom registracije nekretnina koji će biti realizovan iz kreditnih sredstava Svjetske banke i donatoskih sredstava Švedske međunarodne razvojne agencije ''SIDA'' i Kraljevine Švedske.

Švedska međunarodna razvojna agencija '' SIDA'' i Kraljevina Švedska su u prethodnom periodu podržale realizaciju Projekta registracije zemljišta koji je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove uspješno realizovala. Na osnovu uspješno realizovanog Projekta registracije zemljišta i dobrog plana za Projekat registracije nekretnina ove institucije nastavljaju saradnju u oblasti unapređenja zemljišno-knjižne administracije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u Švedskoj predstavljene su sve oblasti zemljišno-knjižne administracije, zatim IT dostignuća u ovoj oblasti, predstavljni su pravni okviri i zakonska rješenja kojima je uređena ova oblast u Kraljevini Švedskoj. Predavanja su održali vodeći stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom koji su zaposleni u Državnoj geodetskoj upravi Kraljevine Švedske ''Lantmäteriet''. Uvodnu prezentaciju predstavio je generalni direktor Lantmäteriet-a Bengt Kjellson pod nazivnom '' Lantmäteriet danas i sutra'' tokom koje je ukratko upoznao prisutne o dosadašnjim dostignućima i planovima za budući razvoj i dalje usavršavanje u narednom periodu. Pored ove przentacije, stučnjaci iz geodetske oblasti, oblasti informacionih tehnologija i pravne oblasti učesnike su detaljno upoznali sa sljedećim temama i njihovim pristupom tim oblastima: Poboljšanje digitalne katastarske karte; Katastarski servisi – upravljanje predmetima; Razvoj digitalnog arhiva; Švedski sistem zemljišne administracije; Razvoj e-usluga; ''Lantmäteriet'' kao koordinator geodetskih podataka u Kraljevini Švedskoj; Katastarske procedure u Kraljevini Švedskoj i dr.

Ovo stručno studijsko putovanje trebalo bi da doprinese da sistem jedinstvene evidencije zemnjišno-knjižne administracije bude efikasniji i sigurniji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Državna geodetska uprava Kraljevine Švedske ''Lantmäteriet'' ima blisku saradnju sa bankama, agencijama za nekretnine, Opštinama, i drugim privrednim subjektima jer posjeduje tačnu i veoma bogatu bazu podataka o zemljištu i nekretninama u cijeloj Kraljevini Švedskoj, što doprinosi lakšem i bržem razvoju zemlje, sigurnom prometu nekretnina i sigurnosti cjelokupnog sistema zemljišno-knjižne administracije koji je osnova za cjelokupan razvoj privrede i cijelog društva.

Galerija slika

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h