GEOPORTAL

Geoportal predstavlja ciljno mjesto za prikaz geoprostornih podatka, njihov pregled, izmjenu i pretragu. Geoportal aplikacija Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je izrađen na način da sa jedne strane, kroz servise i aplikacije omogućava prezentaciju, distribuciju i naplatu distribuiranih podataka iz nadležnosti Uprave, a sa druge strane da obezbijedi interoperabilnost sa podacima drugih institucija Republike Srpske koji zajedno sa podacima Uprave čine IGPRS, a sve u skladu sa INSPIRE direktivom i drugim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

U okviru Geoportala dostupni su mreŽni servisi i tehnologije (pronalaŽenje, pregled, preuzimanje, transformacija, povezivanje).

Geoportal

 

e-Katastar

e- KATASTAR je aplikacija za pregled katastarskih podataka putem interneta (GEOPORTALA Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske).

Svi podaci prezentovani na ovom mjestu su nezvanični i ne mogu se koristiti ni za kakve lične ili poslovne potrebe ili namjene.

e-Katastar

 

Katalog Metapodataka

Katalog Metapodataka je veb aplikacija čiji glavni cilj je pregled i kreiranje metapodataka u skladu sa INSPIRE direktivom (2007/2/EC)1 i INSPIRE Metadata Regulation (1205/2008)2. Katalog Metapodataka omogućava opis skupa prostornih podataka ili prostronih servisa u skladu sa standardima ISO 19115:2003 i ISO 19119:2005iii.

Metapodaci se odnose na atributivne podatke koji opisuju prostorne skupove podataka. Metapodaci omogućavaju korisniku ili informacionom sistemu da pristupe i procijene da li su traženi podaci pogodni za željeno korištenje.

Metapodaci opisuju djelokrug izabrane materije, odgovornu organizaciju, metod klasifikacije, ključnu riječ, geografsku poziciju, kvalitet i valjanost, uslove i ograničenja za javni pristup i ostale aspekte u vezi upotrebljivosti podataka. Metapodaci mogu se podijeliti u opšte opisne metapodatke, koji su korisni kada pretražujemo resurse i proizvode u vezi geoinformacija, i detaljne metapodatke koji omogućavaju bližu procjenu podataka i proizvoda.

Metapodaci su korisni za mehanizme pronalaženja i pružanja informacija o prostornim podacima i servisima, istovremeno provajderima i korisnicima tih podataka. Postoje sledeći nivoi metapodataka:
•Pronalaženje: Koji izvori podataka sadrže tražene informacije?
Omogućava korisnicima da pretraže i nađu informacije o dostupnim temama, tematske kategorije, ključne riječi, geografsku lokaciju, pokrivenost podacima.
•Istraživanje (ili procjena): Može li se pronaći prava informacija unutar izvora da odgovara potrebama?
•Eksploatacija (korištenje i pristup): Kako se može pristupiti izvoru podataka i koristiti? To je mnogo detaljniji opis podataka neophodnih za upotrebu geopodataka, naročito o kvalitetu, uslovima i ograničenjima, strukturi (model podataka i riječnik).

Katalog Metapodataka

 

Katalog Objekata

Katalog objekata služi kao sadržaj za tipove objekata ili klasa koji se mogu pronaći na Geoportalu. U okviru katalaga objekata može se izvršiti pretraga i pristup podacima koje poseduje Republička uprava za geodetske i imovinske pravne poslove.

Katalog Objekata

 

GEOPORTALI

 

Geoportal - INSPIRE

Geoportal - Srbija

Geoportal - Hrvatska

Geoportal - Slovenija
Geoportal - Nemačka

Geoportal - Švedska

Geoportal - Francuska

Geoportal - Poljska
FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h