РАДИОНИЦА О РАЗВОЈУ И ПЕРСПЕКТИВИ ИНФРАСТРУКТУРЕ ГЕОПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) организовала је 28. маја 2019. године, у Бањалуци радионицу о теми „Развој и перспективе Инфраструктуре геопросторних података и јачање свијести о захтјевима Инспајер (INSPIRE) директиве“.

 

 

Наиме, РУГИПП интензивно ради на развоју Инфраструктуре геопросторних  података Републике Српске са циљем осигуравања брже и ефикасније размјене геопросторних података и смањења трошкова за ове намјене. 

 

Такође, циљ је да се повежу све институције које располажу геопросторним подацима, а да се на Геопорталу Републике Српске нађу сви геопросторни подаци који су од интереса за грађане, правна лица и јавне институције Републике Српске.

 

Обраћајући се присутнима на радионици, помоћник директора РУГИПП-а за информационе технологије катастра непокретности Станко Свитлица рекао је да је РУГИПП препознао развој Инфраструктуре геопросторних података као један од приоритета, те да су ове године планирана значајна средства за те  активности.  

 

„Интензивирали смо и сарадњу са другим институцијама и вјерујемо да ћемо у наредном периоду успјешно радити на развоју Инфраструктуре геопросторних података“, рекао је Свитлица.

 

Инфраструктуру геопросторних података, као и сам Геопортал, РУГИПП развија у складу са Инспајер (INSPIRE) директивом Европске уније, чиме ће бити испуњен један од услова Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ у ЕУ.

 

Радионица „Развој и перспективе Инфраструктуре геопросторних података и јачање свијести о захтјевима Инспајер (INSPIRE) директиве“ организована је у оквиру „Импулс“ пројекта који реализује РУГИПП  захваљујући донаторским средствима Шведске.

 

Током радионице представљене су активности РУГИПП-а на хармoнизацији просторних података, тe пракса Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, јавних предузећа „Воде Српске“, „Шуме Српске“ и „Путеви Републике Српске“ у употреби геопросторних података. 

 

Учесницима радионице обратили су се експерти из Шведске  и Хрватске Андерс Рајден и Томислав Цицели који су говорили о искуствима у развоју Инфраструктуре геопросторних података.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h