ПРЕДСТАВЉАЊЕ РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕПОКРЕТНОСТИ

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове представиће 29. новембра 2017. године у Бањалуци Регистар цијена непокретности, након чега ће oдређени подаци из Регистра, посредством интернета, бити јавно доступни.   

 

 

Наиме, од почетка ове године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове на територији цијеле Републике Српске евидентира све купопородајне уговоре на основу којих се врши промет и књижење непокретности.  

 

Након 29. новембра ове године, евидентирани подаци из купопродајних уговора који се односе на цијену, површину и врсту непокретности биће јавно доступни, те ће на тај начин грађани путем интернета моћи да провјере по којим цијенама се продају куће, станови, те земљиште у одређеном дијелу неке општине или неког града.

 

Такође, заинтересовани ће моћи пратити и кретање цијена непокретности на тржишту, видјети гдје су најскупље куће или станови, гдје је најјефтиније земљиште и слично.

 

Важно је напоменути да ће лични подаци учесника у промету непокретности бити заштићени, а локацијe непокретности само приближно одређенe.

 

Успостављање и вођење Регистра цијена непокретности у Републици Српској омогућено је захваљујући шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације у БиХ “ЦИЛАП”.  У Регистру је до сада евидентирано више од осам и по хиљада купопродајних уговора.

 

Директна корист од успостављања и вођења Регистра цијена непокретности огледа се у успостављању транспарентног и стабилног тржишта непокретности, те порасту бруто домаћег  производа.

 

Регистар цијена непокретности служи и за израду планова и извјештаја неопходних за праћење тржишта и за потребе моделирања масовне процјене вриједности непокретности за потребе становништва, банака, инвеститора, процјенитеља.

 

Успостављање Регистара цијена непокретности значајно је и за послове експропријације,  креирање политике употребе земљишта, узимање хипотекарних кредита и слично. 

 

Шведска, Данска, Холандија користе предности регистра цијена непокретности од 1980. године, а од земаља региона овакве регистре су успоставиле Србија, Македонија и Словенија.

 

Према изјавама експерата из Шведске и Србије Регистар цијена непокретности у Републици Српској успостављен је у веома кратком року у односу на остале земље.

 

Представљање Регистра цијена непокретности који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове биће одржано у конференцијској сали Административног центра Владе Републике Српске са почетком у 11.00 часова.

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h