Олакшати остваривање права грађана из области имовинско-правних односа

У Админиcтративној служби Града, данас, 7. марта, одржан је састанак градоначелника Бање Луке, Слободана Гаврановића, и делегације Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), коју је предводио директор Тихомир Глигорић.


У изјави новинарима, Гаврановић је оцијенио да је састанак био квалитетан и да је договорено да се „створе чисти односи између Града и РУГИП“. Он је истакао да је основни циљ састанка био да се грађанима олакша остваривање права из имовинско-правне области.


- Ранијих година је било доста проблема и незадовољства грађана. Данас смо постигли пуну сагласност о начинима рада и укључивању РУГИП у пројекте Града, са циљем да се они убрзају. Ту је и пружање логистичке подршке активностима које РУГИП води у сфери излагања података у мјесним заједницама на терену и рјешавање одређених проблема, који постоје у катастру. Овај процес иде добро, а његов циљ је да се стање у нашем граду уреди до краја, јер је Бања Лука једна од највећих локалних заједница - рекао је градоначелник. Он је истакао да су са представницима РУГИП договорени механизми рада и да ће на тај начин бити заштићени интереси Града, када је ријеч о располагању градским грађевинским земљиштем.


Тихомир Глигорић је казао да ће ова институција бити подршка развоју Града Бања Лука.
- Тачно је да РУГИП може бити кочница успјешног развоја, ако не предузмемо мјере у смислу добре сарадње, и ако суштински важне послове за Град не узмемо као приоритет. Договорили смо се да РУГИП хитно прослиједи одређене захтјеве Града према Влади РС, која треба да донесе одлуке о одређивању општег интереса за провођење експропријације, гдје је корисник експропријације Град Бања Лука, а ту се мисли на комплетну инфраструктуру. Без тога нема градње било каквих објеката, а самим тим ни развоја највећег града у Републици Српској - нагласио је Глигорић.


Као веома важно, Глигорић је навео питање нелегалне градње, те легализацију бесправно изграђених објеката.
 - То је за Град велики проблем. РУГИП је добила надлежност за рјешавање ових веома важних друштвених питања, па смо на тај начин растеретили и градску Скупштину. То значи да ће бити утврђена својина над земљиштем и спорни објекат који је предмет легализације, а на основу нашег рјешења биће омогућено да градски органи издају потребне дозволе, те да објекат буде легализован. Овим путем позивам све грађане да легализују своју имовину, јер је само регистрована имовина – вриједна имовина - појашњава Глигорић.


Он је најавио и реформу земљишне администрације, истакавши да ће прво јавно излагање и утврђивање права својине над некретнином бити одржано у Куљанима. Директор РУГИП је нагласио да, у овом процесу, грађани неће имати никаквих трошкова и да ће процес рада бити потпуно јаван. Према његовим ријечима, нико нема разлога за страх, поготово грађани бошњачке и хрватске националности, јер ће сви на вријеме бити обавијештени о овом процесу путем средстава информисања или путем амбасада у земаљама у којима наши грађани живе.


(Преузето са http://banjaluka.rs.ba/)

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h