Студијска посјета државној геодетској управи Краљевине Шведске ''LANTMÄTERIET''

Делегација Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске коју је предводио директор др Тихомир Глигорић, заједно са делегацијом Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ на чијем челу је био директор Жељко Обрадовић, посјетила је Државну геодетску управе Краљевине Шведске ''Lantmäteriet'' у периоду од 10.–15. јуна 2012. године која се налази у граду Гавле у Шведској.

Ова студијска посјета имала је за циљ упознавање са начином управљања и функционисања Државне геодетске управе Краљевине Шведске ''Lantmäteriet'' која има традицију у области земљишне администрације дугу око 400 година и која је једна од најуређенијих земаља у тој области у свијету.

Поред тога један од разлога за ову посјету је и усвајње нових знања и стицање искуства у сврху изградње капацитета у БиХ а у вези са Пројектом регистрације некретнина који ће бити реализован из кредитних средстава Свјетске банке и донатоских средстава Шведске међународне развојне агенције ''SIDA'' и Краљевине Шведске.

Шведска међународна развојна агенција '' SIDA'' и Краљевина Шведска су у претходном периоду подржале реализацију Пројекта регистрације земљишта који је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове успјешно реализовала. На основу успјешно реализованог Пројекта регистрације земљишта и доброг плана за Пројекат регистрације некретнина ове институције настављају сарадњу у области унапређења земљишно-књижне администрације у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Током боравка у Шведској представљене су све области земљишно-књижне администрације, затим IT достигнућа у овој области, представљни су правни оквири и законска рјешења којима је уређена ова област у Краљевини Шведској. Предавања су одржали водећи стручњаци са дугогодишњим искуством који су запослени у Државној геодетској управи Краљевине Шведске ''Lantmäteriet''. Уводну презентацију представио је генерални директор Lantmäteriet-а Bengt Kjellson под називном '' Lantmäteriet данас и сутра'' током које је укратко упознао присутне о досадашњим достигнућима и плановима за будући развој и даље усавршавање у наредном периоду. Поред ове прзентације, стучњаци из геодетске области, области информационих технологија и правне области учеснике су детаљно упознали са сљедећим темама и њиховим приступом тим областима: Побољшање дигиталне катастарске карте; Катастарски сервиси – управљање предметима; Развој дигиталног архива; Шведски систем земљишне администрације; Развој е-услуга; ''Lantmäteriet'' као координатор геодетских података у Краљевини Шведској; Катастарске процедуре у Краљевини Шведској и др.

Ово стручно студијско путовање требало би да допринесе да систем јединствене евиденције земњишно-књижне администрације буде ефикаснији и сигурнији у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Државна геодетска управа Краљевине Шведске ''Lantmäteriet'' има блиску сарадњу са банкама, агенцијама за некретнине, Општинама, и другим привредним субјектима јер посједује тачну и веома богату базу података о земљишту и некретнинама у цијелој Краљевини Шведској, што доприноси лакшем и бржем развоју земље, сигурном промету некретнина и сигурности цјелокупног система земљишно-књижне администрације који је основа за цјелокупан развој привреде и цијелог друштва.

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h