НАСТАВЉА СЕ ДОНАТОРСКИ ПРОЈЕКАТ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗЕМЉИШНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић и директор Сектора за развојну сарадњу у амбасади Краљевине Шведске у БиХ Торгни Свенунгсон потписали су данас 30. октобра 2019. године,  у Неуму протокол о наставку реализације шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ - ЦИЛАП. 

 

 

Потписаним протоколом предвиђено је да током 2020. и 2021. године за изградњу капацитета и унапређење процедура у земљишној администрацији укупно у Републици Српској и ФБиХ шведски донатор издвоји 12 милиона шведских круна односно два милиона и двије стотине педесет хиљада КМ.

 

Обраћајући се присутнима на свечаности потписивања протокола директор РУГИПП-а је нагласила да је успостављање Регистра цијена непокретности Републике Српске само један од успјеха током досадашње реализације ЦИЛАП пројекта, а да је Влада Републике Српске одобрила да се у наставку реализује пилот пројекат кориштења тог регистра за масовну процјену вриједности непокретности као основе за утврђивање пореза на непокретности.   

 

“Посебно су важна нивелманска и гравиметријска мјерења, те успостављање мреже за утврђивање првог геоида за БиХ”, истакла је Предраговићева додајући да су успјеси ЦИЛАП пројекта успостављање адресних регистара у свим општинама и градовима Српске, скенер центара за дигитални архив РУГИПП-а, те џендер компонента пројекта којом је и сама руководила претходних година. 

 

Директор РУГИПП-а се у име Владе Српске, у име РУГИПП-а и своје лично име захвалила Влади Краљевине Шведске и директору пројекта ЦИЛАП Анђи Зимић на досадашњој и будућој сарадњи на ЦИЛАП пројекту. 

 

Реализација ЦИЛАП пројекта у БиХ почела 2013. године и текла је у двије фазе у неколико различитих компоненти међу којима су јачање капацитета двије управе у различитим областима, успостављање адресних регистара, регистара цијена непокретности, дигиталног архива Републике Српске, те равноправности полова у имовинским правима. 

 

Протокол о наставку реализације ЦИЛАП пројекта потписан је током  четвртог по реду конгреса о катастру у БиХ који се одржава од 29. до 31. октобра 2019. године у Неуму и на којем учествује више од 200 стручњака из неколико европских земаља. 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h