УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ СТРАТЕГИЈЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ ГЕОПРОСТОРНИХ ПОДАТАКА

 

 Савјет инфраструктуре геопросторних података Републике Српске, који чине представници различитих институција, усвојио је 7. 11. 2017. године Приједлог стратегије инфраструктуре геопросторних података Републике Српске.

 

Усвојени документ представља стратешки оквир за систематичан и организован приступ уређивању области геопросторних података како би се предности ових података искористиле за друштвени и економски развој Републике Српске.

 

Према овом документу сви геопросторни подаци којима располажу прије свега републички органи управе, али и остали, ће бити доступни за кориштење путем интернета.

 

За обичног корисника то значи да ће постојати једна приступна тачка - Геопортал Републике Српске на којој ће бити доступне информације о свим геопросторним подацима Републике Српске, путем које ће свако моћи да претражује и користи податке који му одговарају за посао којим се бави.

 

Квалитетна инфраструктура геопросторних података ће омогућити боље планирање и управљање простором, управљање саобраћајем, управљање комуналним услугама, реаговање у ванредним ситуацијама, заштиту животне средине,  праћење демографских кретања становништва, вођење пореске политике, безбједност, заштиту здравља становништва и слично.

 

Приступ геопросторним информацијама увећаће и учешће грађана у демократским процесима омогућавајући им да коментаришу одређене одлуке свих нивоа власти које су у директној или индиректној вези са одређеним простором.

 

Усвајање стратегије инфраструктуре геопросторних података јесте и један од најважнијих корака за испуњавање строгих критеријума у области геоинформација Европске уније, а који су дефинисани INSPIRE директивом.

 

На изради Приједлога стратегије Инфраструктуре геопросторних података радио je Сектор за геоинформационе технологије Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, а након што је Савјет инфраструктуре геопросторних података усвојио овај документ, Приједлог стратегије ће бити упућен на усвајање Влади Републике Српске.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h