Одржана 5. регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података

Бања Лука, 7. и 8. јун 2012. године – Одржана је ‘’5. регионална конференција о катастру и инфраструктури просторних података’’.

 

Oрганизатори Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове угостили су 100 учесника међу којима су били представници Геодетских Управа из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Албаније, Црне Горе, као и представници Свјетксе банке, Државне геодетске управе краљевине Шведске, чланови Eurogeographics-a, као и Европске комисије, на којој су размијењена међународна искуства у достигнућима земаља у региону из области геодезије и геоинформатике.

Конференција је свечано отворена у 7. јуна у 10,00 часова у Конгресној дворани Административног центра Владе Републике Српске, којој су присуствовали званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, као и угледни привредници.

На отварању је наглашен значај ''5. регионалне конференције о катастру и инфраструктури просторних података'', јер уређен катастар и база просотрних података су од великог значаја за развој сваке земље. У земљи у којој су ријешени имовинско-правни односи процес реализације капиталних пројеката који су од изузетног значаја за развој земље је краћи, бржи и лакши је пут ка капиталном развоју земље, позитивно утиче на раст и развој привреде и економије,  а самим тим утиче и на развој земаља у региону.

"Република Српска је спремна за потписивање споразума по питању сарадње перманентних мрежа GNSS система земаља у региону, односно сателитске навигације, али остаје да се процијени да ли ће се то урадити сада или када тај посао заврши и Федерација", нагласио је др Тихомир Глигорић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско–правне послове Републике Српске.

Регионална конференција је од великог значаја да се представи тренутно стање катастра у земљама у региону те питање инфраструктуре просторних података, као и то да упознамо законске оквире у области земљишне администрације и катастра у регији.

Директор Обрадовић нагласио је: „Један од показатеља уређености једне државе је уређена земљишна администрација, односно тачност, поузданост и сигурност података на некретнинама. То је темељ за развој укупне економије сваке државе“.

Геодетске Управе из Републике Српске и Федерације БиХ реализују пројекат дигиталног ортофота за територију цијеле БиХ, а прошле године су у рад пуштене перманентне GNSS станице за Републику Српску и Федерацију БиХ.

Обе Управе теже да ову област уреде у складу са европским стнадардима како у области земљишне администрације тако и у области законске регулативе која покрива ову област.

Сљедећа регионална конференција, шеста по реду, договорено је да буде одржана у Србији наредне године у организацији Државног геодетског завода Србије.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h